Ovre på io9 har de vovet pelsen og listet de 20 science fiction romaner op som (de mener) er i stand til at forandre læserens liv (med andre ord, en kanon). Som altid når nogle prøver at anbefale en lille del af det store korpus af science fiction litteratur som specielt god, kommer der tonsvis af reaktioner. Det gjorde der også i Danmark da Fantastik prøvede at lave en kanon. Uanset hvad man gør, er der så mange science fiction romaner man ikke kan få med i et lille udvalg og som vil ærgre rigtig mange fans.
Det er faktisk ganske dejligt at dels læserne generelt er så belæste af man kan blive så markant uenige, og også at genren kan byde på læseoplevelser der er så stærke at de påvirkede læsere er i stand til at komme sådan i affekt. Det bekræfter mig blot i at science fiction som genre er yderst levedygtig.
De 20 titler er listet i kronologisk rækkefølge for at undgå indbyrdes rivalisering. Hver titel er fulgt af en kort anbefaling af hvad det præcist er denne bog kan byde på ift genren generelt.
Frankenstein (1818), by Mary Shelley
The Time Machine (1895), by H.G. Wells
At the Mountains of Madness (1931), by H.P. Lovecraft
I, Robot (1955), by Isaac Asimov
The Dispossessed (1974), by Ursula LeGuin
Kindred (1979), by Octavia Butler
Wizard (1979), by John Varley
Consider Phlebas (1987), by Iain M. Banks
He, She, and It (1991), by Marge Piercy
Sarah Canary (1991), by Karen Joy Fowler
A Fire Upon the Deep (1992), by Vernor Vinge
The Bohr Maker (1995), by Linda Nagata
The Sparrow (1996), by Mary Doria Russell
Cryptonomicon (2000), by Neal Stephenson
The Mount (2002), by Carol Emschwiller
Perdido Street Station (2002), by China Mieville
Down and Out in the Magic Kingdom (2003), by Cory Doctorow
Pattern Recognition (2003), by William Gibson
Newton's Wake (2004), by Ken MacLeod
Glasshouse (2006), by Charles Stross
Reaktionerne er legio: Hvor er Phillip K Dick, diverse sub-diskussioner om Perdido Street Station er science fiction eller ej, hvad med Foundation eller Dune, osv.
Det spændende for mig er at den fokusere så bredt og at den husker kvinderne der ellers tit bliver overset (stadigvæk). Feministisk science fiction er rigtig gammel som subgenre nu, men det er forbavsende så få (mænd) der stadigvæk har læse moderne klassikere som Butler, Piercy, og Emschwiller.
Også interessant for mig er valget at titel per forfatter. Jeg har læst alle de ovennævnte forfattere, men ikke 6 af titlerne. Så dem skal jeg lige have gravet frem…..
No comments:
Post a Comment