Wednesday, April 2, 2008
Flyvefisken lukker
Flyvefisken er lukket, men jeg blogger igen - nu ovre på ESSEF der hostes på Science Fiction Cirklens hjemmeside.
==================================================================
Livet rammer os alle fra tid til anden. Altid når vi mindst venter det. Nu blev det så min tur.
Efter at have mistet både min svigerfar OG min far til canceren indenfor få uger, "gafierer" jeg (delvist).
Jeg skal lige re-fokusere...
Jeg vil benytte de få kræfter der ER tilbage til at fortsætte mit umiddelbare arbejde som formand i Science Fiction Cirklen, og til at fortsætte mit langvarige arbejde med at opbygge en signifikant samling af science fiction fra hele verden på dansk grund.
Men de personlige udtyksformer personazinet Flyvefisken, hjemmesiden http://www.sfindex.dk/, og fanzinet SCIENCE FICTION lukkes helt ned. Indtil videre vil siderne fortsat ligge på nettet, men det er ikke sikkert de vil blive ved med det i de kommende år.
Tak til alle de trofaste læsere igennem årene.
Knud
PS: I mangel af bedre: Gør en gammel fan-editor glad og benyt lejligheden til at komme igang med dit eget fanzine (elektronisk eller printet). Det ville glæde mig at læse det.
Thursday, March 6, 2008
Sex !
Jeg vil gerne benytte dags post til at gøre opmærksom på et aspekt af den feminiske science fiction som statistisk set interesserer alle mænd(ersker): Reproduktion eller blot sex.
Da den feministiske SF kom frem handlede meget som samfund, om politik og om særlige kvindelige dyder (forstået som evner, ikke udseende!), osv. De feministiske forfattere overraskede mig - ikke så meget ved deres køn eller kønspolitiske plotelementer, men simpelthen på kvaliteten af deres historier. De var bare alle sammen så utroligt godt skrevet at jeg i en periode hellere ville læse dem end så mange andre.
Ofte blev der brugt den gimmick at der slet ingen mænd var, så derfor kunne man frit udfolde sig med den kvindelige utopi - også mænd skrev med denne præmis, og der blev skrevet mange gode universitetsopgaver ved at sammenligne de to forskellige kvindelige universers bestanddele.
Men hvordan viderefører man slægten, når der ingen mænd er? Det har min yndlingsblog, Biology in Science Fiction netop postet et rigtigt godt indlæg om, så der vil jeg dirigere evt interesserede hen.
- og følg de gode links også!
Wednesday, March 5, 2008
Gary Gygax er død !
Gygax og Dave Arneson udviklede D&D i 1974 på basis af middelalderlige personer og mytiske monstre. Spillet blev kendt for dets karakterisktiske mangesidede terninger, og er en genial kombination af strategisk brædtspil, terningernes tilfældigheder og rollespillets overbevisningsevne.
Selv så jeg første gang spillet i filmen E.T i 1982, og fór ud og bestilte det. Op gennem firserne var det vort faste mødepunkt - ja, jeg fandt sågar min kvinde henover D&D spillepladen! Hvilket fik de andre nørder til at sukke efter flere kvinder i vores spillegruppe. Idag er det min datter der mødes med venner til en gang rollespil, og det er ikke længere kun D&D der spilles men GURPS eller eet af de andre senere afarter og videreudviklinger af Gygax og Arnesons geniale ide.
Gygax selv spillede D&D fast hver uge helt frem til januar i år. og var meget lykkelig for de mange besøg han fik igennem alle årene fra taknemmelige fans der droppede forbi.
Ære være hans minde...
Monday, March 3, 2008
Afgørelsen er faldet!
Der kom i alt 17 bidrag, fire i kategorien 10-16 år, 3 i kategorien 17-20 år, og ti i kategorien over 21 år. Heraf har dommerne (Martin Soderup, Henrik Risby og Jesper Salløv) fundet en vinder i hver kategori, samt yderligere 6 noveller som anbefales til offentliggørelse.
Dommernes udtalelser kan læses på bladets hjemmeside, her skal de tre vindere blot offentliggøres:
10-16 år:
17-20 år:
Over 21 år:
Alle de valgte noveller forventes udgivet i løbet af 2008. Prisen, "Den danske science fiction pris 2007", overrækkes til de tre ved en kommende dansk science fiction festival.
Et stort TAK til alle for deltagelse i konkurrencen, og et stort TIL LYKKE til de tre vindere !
Og, ja - jeg skal nok lave en konkurrence igen i år....
20 bøger der vil forandre dit liv!
Ovre på io9 har de vovet pelsen og listet de 20 science fiction romaner op som (de mener) er i stand til at forandre læserens liv (med andre ord, en kanon). Som altid når nogle prøver at anbefale en lille del af det store korpus af science fiction litteratur som specielt god, kommer der tonsvis af reaktioner. Det gjorde der også i Danmark da Fantastik prøvede at lave en kanon. Uanset hvad man gør, er der så mange science fiction romaner man ikke kan få med i et lille udvalg og som vil ærgre rigtig mange fans.
Det er faktisk ganske dejligt at dels læserne generelt er så belæste af man kan blive så markant uenige, og også at genren kan byde på læseoplevelser der er så stærke at de påvirkede læsere er i stand til at komme sådan i affekt. Det bekræfter mig blot i at science fiction som genre er yderst levedygtig.
De 20 titler er listet i kronologisk rækkefølge for at undgå indbyrdes rivalisering. Hver titel er fulgt af en kort anbefaling af hvad det præcist er denne bog kan byde på ift genren generelt.
Frankenstein (1818), by Mary Shelley
The Time Machine (1895), by H.G. Wells
At the Mountains of Madness (1931), by H.P. Lovecraft
I, Robot (1955), by Isaac Asimov
The Dispossessed (1974), by Ursula LeGuin
Kindred (1979), by Octavia Butler
Wizard (1979), by John Varley
Consider Phlebas (1987), by Iain M. Banks
He, She, and It (1991), by Marge Piercy
Sarah Canary (1991), by Karen Joy Fowler
A Fire Upon the Deep (1992), by Vernor Vinge
The Bohr Maker (1995), by Linda Nagata
The Sparrow (1996), by Mary Doria Russell
Cryptonomicon (2000), by Neal Stephenson
The Mount (2002), by Carol Emschwiller
Perdido Street Station (2002), by China Mieville
Down and Out in the Magic Kingdom (2003), by Cory Doctorow
Pattern Recognition (2003), by William Gibson
Newton's Wake (2004), by Ken MacLeod
Glasshouse (2006), by Charles Stross
Reaktionerne er legio: Hvor er Phillip K Dick, diverse sub-diskussioner om Perdido Street Station er science fiction eller ej, hvad med Foundation eller Dune, osv.
Det spændende for mig er at den fokusere så bredt og at den husker kvinderne der ellers tit bliver overset (stadigvæk). Feministisk science fiction er rigtig gammel som subgenre nu, men det er forbavsende så få (mænd) der stadigvæk har læse moderne klassikere som Butler, Piercy, og Emschwiller.
Også interessant for mig er valget at titel per forfatter. Jeg har læst alle de ovennævnte forfattere, men ikke 6 af titlerne. Så dem skal jeg lige have gravet frem…..
Sunday, March 2, 2008
Vores helt egne ord!
Oxford har jo som bekendt udgivet en Qxford Dictionary of Science Fiction, hvor de ord som vi bruger indefor i vores verden gennemgås og forklares. Denne tilsyneladende lette oplistning er frugten af et endu ikke afsluttet sprogarbejde. For hvem sagde disse ord først, hvor henne? Og med hvilken betydning? . Har denne betydning udviklet sig henover tid?
Dette lingvistiske aspekt interesserer ikke bare mig, også (og især) Jesse Sheidlower, Editor at Large på Oxford English Dictionary har sammen med Jeff Prucher og Malcolm Farmer lagt denne forskning op online – med opfordring til at hjælpe til!
Her kan man finde ud af at jo, det VAR Gene Roddenbarry der fandt på en ”Phaser”. Faktisk i 1976 – i et brev. Før da var dette ord ikke i det engelske sprog...
Andre ord, som for eksempel rumsyge, ”Space Sick,” som adjektiv, kommer fra H Gernsbacks roman Ralph 124C41+ tilbage fra 1929 og kommer igen fra navneordsbrugen i G. C. Wallis & B. Wallis “The Star Shell” (1926).
Vort store ord Science Fiction kommer fra W. Wilson “Little Earnest Book upon a Great Old Subject” (helt tilbage fra 1851 såmænd!). Næste gang vi ser ordet er i 1927, i T O Sloanes redaktionelle kommentarer i et nummer af Amazing. Osv.
Men præcist hvor meget man kan finde ud af vha deres hjemmeside og disse ord, kan jeg illustrere ved ordet planetside. Her siger hjemmesiden:
Planetside (adj), antedating D. Knights ”Stranger Station”, 1956. Occurring on the surface of a planet.
Full record for planetside adj.
OED requirements: antedating 1956
Earliest cite: D. Knight 'Stranger Station'
Comments
Citations for planetside adj.
1955 P. J. Farmer Father in Mag. Fantasy & Sci. Fiction July 4/1
that had not changed since the Twenty-First Century. Though it was well known that he felt a little ridiculous when he wore it planet-side, when he was on his ship he walked as a man clad in armor.
1955 ‘A. North’ Sargasso of Space ii. 22
The voyage to Naxos was routine. And the frontier world where they set down at its end was enough like Terra to be unexciting too. Not that Dane got any planet-side leave.
1956 D. Knight Stranger Station in Mag. Fantasy & Sci. Fiction Dec. 11/1
Wesson had been a space-dweller for most of his adult life, and knew even in his bones that if an orbital station ever collapsed, the ‘under’ part would not be crushed but would be hurled away by its own angular momentum. This was not the oppressiveness of planetside buildings, where the looming mass above you seemed always threatening to fall: this was something else, completely distinct, and impossible to argue away.
1959 D. A. Wollheim Secret of Ninth Planet 37
Completing the members of the expedition was another trio chosen to act as general crew, medical and commissary men while in flight, and as a trained explorer-fighter unit while on planetside.
1959 H. Ellison Run for Stars in Touch of Infinity 41
Every able-bodied man had been sent planetside to search for the bomb.
1963 H. B. Piper Space Viking 35
And his having the blazonry changed, from the sword-and-atom symbol to the blue
crescent. And the ill-feeling on the part of other captains and planet-side employers about the men he'd lured away from them.
1968 A. Norton Zero Stone (1977) 140
Though they wore the conventional planetside dress of any crewmen, coveralls and
boots, those had no insignia on breast or collar.
1974 J. Haldeman Forever War (1997) 204
The troops weren't happy with my decision to construct the anti-spacecraft and perimeter defenses before putting up living quarters. That was by the book, though, and they got two days of shipboard rest for every ‘day’ planetside—which wasn't overly generous, I admit, since ship days were 24 hours long, and a day on the planet was 38.5 hours from dawn to dawn.
1978 P. Anderson Avatar (1981) 270
‘No, you went planetside.’‘Precisely because I am an expendable.’
1979 O. S. Card And what will we do Tomorrow? (1980) 182
He bloodied himself in a dozen planetside wars, sent fleets here and there at his command, but it was I who made the plans‥I who fired the starships and sent them on their way.
1979 B. Longyear in Isaac Asimov's Sci. Fiction Mag. Mar. 138
The rules for visiting planetside are being observed, aren't they?
1988 L. E. Modesitt, Jr. In Endless Twilight 213
Gerswin ignored the Imperial byplay, since neither corvette could fire again without risking planetside damage.
1990 A. McCaffrey & J. L. Nye Death of Sleep (1992) 7
During her remaining days planetside, she had turned over her laboratory work to
a co-worker.
1991 T. Zahn Star Wars: Heir to Empire (1992) 98
Communications stations flared and went black; planetside industrial targets flared, went dark, then flared again as secondary fires were ignited.
1992 P. David Imzadi v. 35,
I really am a sleaze. I've been back planetside a few times‥but I never saw you. Never tried to contact you.
1992 P. David Imzadi (1993) 35,
I've been back planetside a few times‥but I never saw you.
1993 D. Weber On Basilisk Station (1994) 106
Merchant houses started establishing local planetside offices to manage their part of the network as it grew.
1999 M.J. Friedman My Brother's Keeper ii. i. 7
It was only customary to do so when a crewman lacked family and friends planetside.
2000 E. Moon Against Odds (2001) 313
The planetside headquarters of the Regular Space Service comprised a warren of buildings that radiated from the back of the Ministry of Defense.
2003 Interzone Apr. 58/1
And then, again in 2400, but this time planetside, at New Venusport, we encounter Tig Vesicle, a kind of quasi-alien called a New Man, who runs a tank farm wherein is hiding Ed Chianese, a low-life ne'er-do-well who would rather avoid trouble than face it, and as a consequence creates more problems than he solves.
2006 S. M. Stirling Sky People i. 36
Anyone who thought they could forbid liquor traffic in an organization founded by Russians was crazy. That didn't stop Security from trying, of course, and even trying to prevent people from making their own untaxed hooch down planetside, which showed you how in touch with reality they were.
Gå selv på opdagelse, her er adressen...
Saturday, March 1, 2008
Michael Moorcock er Grand Master !
SFWA (Science Fiction Writers of America) har valgt britiske Michael Moorcock som Grand Master, en ærefuld pris der kun gives til de få forfattere der gennem et helt liv har bidraget excellent til genren. Det er vel den højeste kritiske anerkendelse man overhovedet kan få i vores genre?
Og det er ganske passende at inkludere Moorcock der. The Times har kaldt ham een de 50 største britiske forfattere efter 2. Verdenskrig, genre underordnet, og han har vundet en stribe priser for sine værkerm for eksempel: Nebula Award 1967 for Behold the Man, samt både British Fantasy Award 1993 og World Fantasy Award 2000, begge for lifetime achievement.
Moorcock er mest kendt for sine fortællinger om Elric of Melniboné. Men også andre karakterer fra hans vid har skabt sig et ”uafhængigt liv”, f.eks. Jerry Cornelius og Hawkmoon. Har man ikke læst ham før, er dette en god lejlighed til at samle op på dette interessante forfatterskab.
Jason Sanford gjorde mig opmærksom på at Interzone faktisk fornylig har haft et temanummer med ham (mon de har vidst det?), og i et interview dér sagde han bl.a.:
"I don't like being too safe, too comfortable, too predictable or to have too much of a routine. Still, I'm doing my best with what I have. And I still think of good stories in response to contemporary events and I still keep my optimism, which has always been rooted in the pleasure I take in the kindness of strangers."
Moorcock er den 25. i rækken af “Grand Master”. Tidligere udnævnelser er :
Robert A. Heinlein (1974)
Jack Williamson (1975)
Clifford D. Simak (1976)
L. Sprague de Camp (1978)
Fritz Leiber (1981)
Andre Norton (1983)
Arthur C. Clarke (1985)
Isaac Asimov (1986)
Alfred Bester (1987)
Ray Bradbury (1988)
Lester del Rey (1990)
Frederik Pohl (1992)
Damon Knight (1994)
A. E. van Vogt (1995)
Jack Vance (1996)
Poul Anderson (1997)
Hal Clement (1998)
Brian Aldiss (1999)
Philip Jose Farmer (2000)
Ursula K. Le Guin (2003)
Robert Silverberg (2004)
Anne McCaffrey (2005)
Harlan Ellison (2006)
James Gunn (2007)
Friday, February 29, 2008
Prisbelønnet fantasy kunst!
BOOK: Gold Award 2008 - SAM WEBER
BOOK: Silver Award 2008 - STEPHAN MARTINIERE
Dette års Spectrum Award er uddelt – for 15. gang i træk belønnes den bedste fantasy art. Mere end 5.000 værker er blevet gået igennem af dommerne (Daren Bader [artist/art director for Rockstar Games/San Diego], Tim Bodendistel [art director/Hallmark Cards], Frank Cho [artist], Kelley Seda [artist], and Justin Sweet [artist]). I hver af de traditionelle kategorier er valgt både en guld vinder og en sølv vinder. Dertil er der (pga jubilæet) valgt en ekstra præmie, ”Best in Show”.
Trofæet er en skulptur kreeret af Joseph DeVito på en fod skabt af Tom Banwell, med vinderens navn på enten en guld eller sølvplade.
Og igen i år kan vi nyde de bedste af værkerne (og alle vinderne) i den fabelagtige traditionelle udgivelse Spectrum 15: The Best in Contemporary Fantastic Art, fra Underwood Books, Nevada City, CA. Udkommer forventeligt til oktober 2008.
Vinderne er:
ADVERTISING
Gold Award: JOHNNY YANOK ("Resurrection of the Blood-Zombies From Beyond" / client: Headless Spectre Records / art director: Doktor Viktor Von Kreep)
Silver Award: BROM ("Hellbent" / client: Harry N. Abrams, Inc. / art director: Brom)
BOOK
Gold Award: SAM WEBER (cover to THIRTEEN ORPHANS by Jane Linskold / client: Tor Books / art director: Irene Gallo)
Silver Award: STEPHAN MARTINIERE (cover to CITY WITHOUT END by Kay Kenyon / client: Pyr/Prometheus Books / art director: Lou Anders)
COMICS
Gold Award: JAMES JEAN (cover to FABLES #66: The Good Prince/ client: Vertigo/DC Comics / art director: Shelly Bond)
Silver Award: ADAM HUGHES (cover to CATWOMAN #75 / client: DC Comics / art director: Mark Chiarello)
CONCEPT ART
Gold Award: DANIEL DOCIU ("Defeated Dragon" / client: ArenaNet/Guildwars / art director: Daniel Dociu)
Silver Award: DANIEL DOCIU ("Carnival Season" / client: ArenaNet/Guildwars / art director: Daniel Dociu)
DIMENSIONAL
Gold Award: A. BRENT ARMSTRONG ("The Mummy Revisited" / bronze)
Silver Award: AKIHITO IKEDA ("Heart of Art" / mixed media)
EDITORIAL
Gold Award: PHIL HALE ("Interpreter" / client: Playboy Magazine / art director: Tom Staebler)
Silver Award: KURT HUGGINS & ZELDA DEVON ("Singer" / client: Polluto Magazine / art director: Adam Lowe)
INSTITUTIONAL
Gold Award: ROBH RUPPEL ("Hot, Dry, & Deadly" / client: Broadview Graphics / art director: Robh Ruppel)
Silver Award: LARRY MACDOUGALL ("Rainy River" / client: Underhill Studio / art director: P.A. Lewis)
UNPUBLISHED
Gold Award: OMAR RAYYAN ("The Apple")
Silver Award: BROM ("Black Coast" / art director: Arnie Fenner)
BEST IN SHOW
JAMES JEAN (cover to FABLES #67: The Good Prince / client: Vertigo/DC Comics / art director: Shelly Bond)
GRAND MASTER AWARD
JOHN JUDE PALENCAR
The Spectrum Grand Master Award is presented to a living artist for career excellence.